Gå direkt till innehåll
Positiva budskap minskar matsvinnet på frukostbuffén

Pressmeddelande -

Positiva budskap minskar matsvinnet på frukostbuffén

Den 29 september är det internationella matsvinnsdagen, instiftad av FN för att uppmärksamma att en tredjedel av all mat går till spillo. I linje med sitt mål att halvera matsvinnet till 2030 deltar Strawberry i det EU-finansierade projektet CHORIZO. En del av projektet har undersökt hur olika budskap vid frukostbuffén påverkar gästers beteende – och resultaten visar att rätt kommunikation kan göra stor skillnad i kampen mot matsvinnet.

Som en ledande aktör inom livsmedel och dryck i Norden, spelar Strawberry en viktig roll att både kommunicera och agera för att halvera matsvinnet till 2030, i linje med FN:s globala mål för matsvinn. Under 2024 har Strawberry implementerat eSmiley's smarta vågar och programvara för att noggrant spåra och kategorisera matsvinnet. Med fokus på att minska det ätbara svinnet bidrar systemet med insikter som möjliggör effektiva och målinriktade åtgärder.

Strawberry bidrar även till EU-projektet CHORIZO, som sedan 2022 undersöker hur sociala normer påverkar matsvinn i olika länder och branscher. Med deltagare från 15 organisationer i 9 EU-länder syftar projektet till att fylla kunskapsluckor och hjälpa aktörer att effektivt minska matsvinnet. Strawberry bidrog med insikter från hotellbranschen genom att genomföra en studie på åtta hotell, där olika budskap om matsvinn testades vid frukostbuffén.

– Strawberry driver ett ambitiöst hållbarhetsarbete med målet att halvera vårt matsvinn till 2030. Vi lägger mycket fokus på interna åtgärder, men för att verkligen komma till rätta med matsvinnet är det avgörande att samarbeta med våra gäster och dela de insikter vi samlar på oss, säger Harald Bjugstad-Holm, hållbarhetschef på Strawberry.

    Budskapen delades in i två grupper: positiva och uppmuntrande samt mer provocerande. Skyltar med dessa budskap placerades runt frukostbuffén och effekten mättes genom att väga matsvinnet från tallrikarna. Positiva budskap som "Please don’t take more than you can eat" och "We care for the environment. Help us waste less food" minskade matsvinnet med 11 % bland helggäster. Däremot ökade matsvinnet med 20 % när gäster möttes av mer provocerande budskap som "Every time you waste food, you’re wasting a part of the planet." Helggäster visade sig också slänga 23 % mer mat än affärsresenärer, som knappt påverkades av budskapen.

    – För oss på Strawberry är dessa insikter avgörande – de visar inte bara vikten av att prata om matsvinn, utan hur vi kan göra det på rätt sätt för att skapa en beteendeförändring tillsammans, säger Sigve Eliassen, Executive head chef på Clarion Hotel och ansvarig över samarbetet.

      För att ta vara på dagens genererade matsvinn från hotell- och konferensverksamhet är Strawberry i ett partnerskap med Too Good To Go i Sverige, Norge och Danmark.

      Om undersökningen
      Åtta hotell inom Strawberry representerande olika priskategorier, deltog i projektet mellan mars och augusti 2023. De två typerna av budskap samt en kontrollgrupp testades separat, samtidigt som daglig avfallsdata från frukostbufféerna vägdes och rapporterades. Totalt registrerades 1428 giltiga observationer.

      Om Chorizo
      Chorizo (Changing practices and Habits through Open, Responsible, and social Innovation towards ZerΟ fοod waste) är ett europeiskt projekt som syftar till att fördjupa förståelsen för sambanden mellan sociala normer, konsumentbeteenden och ekonomiska aktörers beslut i relation till matsvinn och avfallsgenerering (FLW). Projektet samlar aktörer från hela EU och livsmedelskedjan för att fylla befintliga forskningsluckor och använda resultaten för att främja innovationer som hjälper aktörer att mer effektivt engagera sig i insatser för att förebygga och minska matsvinn.

      Få de senaste nyheterna i Chorizoprojektet här: https://chorizoproject.eu/

      Ämnen

      Kategorier


      Strawberry är en portal till ett brett utbud av hotell, mötes- och konferensfaciliteter, restauranger och spa, samt unika förmåner och partnerskap för medlemmarna. Med över 240 hotell i Norden erbjuder man hotellkedjorna Comfort Hotel®, Quality Hotel™, Clarion Hotel® och Clarion Collection® Hotel och fler än 40 fristående hotell. Genom app och webbsida får gäster och medlemmar tillgång till ett universum av möjligheter, med löftet om att göra livet mer meningsfullt, fyllt av spännande upplevelser. More to explore at strawberry.se

      Kontakter

      Jonathan Blom

      Jonathan Blom

      Presskontakt Communications Advisor +46 76 108 01 32
      Vera Bartholdsson

      Vera Bartholdsson

      Presskontakt Creative PR Advisor +46 76 108 01 32
      Kenneth Hultgren

      Kenneth Hultgren

      Presskontakt Head of Communications +46 76 108 01 32